"На живо” от гнездото на редкия египетския лешояд

Новините

25-04-2014, 07:58

Снимка:

БДЗП

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Освен камерата, БДЗП инсталира и два фотокапана в гнезда на египетски лешояди в Източни Родопи. Тeзи технологии предоставят ценна информация за поведението на този световно застрашен вид и за хранителите му навици, необходима за дейностите по неговото опазване.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инсталира единствената в света специализирана камера за онлайн наблюдение на диво гнездо на египетски лешояди, която показва в реално време живота на един от най-застрашените видове на планетата.
БДЗП реализира тази уникална дейност за трета поредна година.
Изключителен късмет е, че двойката египетски лешояди отново избра да отгледа своето поколение в същата гнездова ниша в Северна България. Съвсем скоро семейството се сдоби с първото си яйце. Благодарение на камерата всеки може да стане свидетел на вълнуващи събития от живота на птичето семейството – появата на малките в началото на юни, всеотдайната грижа на родителите към тях, първият полет, напускането на гнездото през есента. Гнездото може да бъде наблюдавано на сайта www.LifeNeophron.eu.