Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

Животът

25-04-2014, 09:16

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Българската агенция по безопасност на храните стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници.

В операцията ще се включат 8 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1 500 000 броя ваксинални примамки над територията на България, като в това число е вкючена и Добричка област. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче те да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.
За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км. От тогава броят на констатираните случаи на заразени с бяс животни е намалял драстично. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация. Летище Балчик е включено в графика за ваксинация на хищници от въздуха, като са предвидени 6 летателни дни.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен