Раздават книги срещу смет в Бургас

Книги за смет ще раздават в Бургас Фондация Credo Bonum и издателство Smart Books. Върнете килограм пластмаса и вземете книга, е мотото на кампанията. Размяната ще се случи в Бургас на 17 май, събота, в Морската градина, пред Пантеона. Всеки, който иска да увеличи безплатно своята библиотека, ще трябва да донесе поне 1 кг пластмасови отпадъци. Началният час е 10.00.
„Книги за смет” има за своя основа цел популяризиране на отговорното отношение на хората към околната среда, пестенето на ресурси и опазването на природата чрез добри практики като рециклирането на отпадъци.
Кампанията, която получи отличие за „Най-добро зелено събитие на 2013“ на наградите Eventex, тази година ще постави акцент изцяло върху българските автори. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.
За събирането на сметта пред Централен универсален магазин в София и на локациите в другите градове ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци.
Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.