Бентове и язовири в Северозападна България преливат

Селата Драженци и Бело поле са без питейна вода заради прекъснати водопроводи

Няма евакуации тази нощ в засегнатите от наводненията райони в Северозападна България. Това заяви пред bTV заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров.

Валежите обаче продължават, реки, бентове и язовири преливат. Остава бедствено положението в общините Чупрeне и Ружинци. Най-тежка е обстановката в селата Плешивец и Гюргич. Пътят до язовир Гюргич е недостъпен. Баластрата, която беше изсипана по пътя, за да може да се стигне до язовира, за да се изчисти преливника и да се следи нивото на водата, беше отнесена от проливния дъжд.

Продължава чистенето на коритата и затлачените мостове. Много от пострадалите хора останаха да спят в къщите си притеснени.

Селата Драженци и Бело поле са без питейна вода заради прекъснати водопроводи. За тях обаче са осигурени 9000 литра минерална вода, които ще бъдат доставени по-късно днес, информира Нова телевизия.

Има проблем с питейната вода в някои населени места в област Видин и ще се наложи доставка на минерална вода. Това съобщи за Радио „Фокус“ заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров.

Нивото на река Лом продължава да е високо, а към обяд се очаква повишаване на нивото и на река Тимок. Не е изключено отново наводняване на къщите в Горни и Долни Лом, както и заливане на земеделските земи в Брегово. Очаква се разкриването на помощни пунктове в Гюргич и Плешивец, където да работят доброволци и представители на Гранична полиция, по разчистването на реките.

Тодоров категорично заяви, че селата Чупрене и Ружинци няма да могат да се справят със ситуацията, без помощ от държавата. „Категорично заявявам, че общините няма да имат възможност да се справят без помощта на държавата. Тези две общини – Чупрене и Ружинци, са обявили бедствено положение”.

Зам.-областният управител каза още, че очаква посещение на зам.-министъра на социалното министерство, за да бъде обсъдена необходимостта от насочването на хора по временните програми за заетост, които да помогнат за разчистването на пораженията от наводненията.

Министерството на отбраната има готовност да предостави тежка техника за аварийни действия на критичните участъци. По-късно през деня е стане ясно дали тя трябва да тръгне от София към Видин.