40-годишен си премаза ръката в цех край Пловдив

Животът

25-04-2014, 12:15

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

38 трудови злополуки са станали от началото на годината в Пловдивско, има смъртен случай

40-годишен мъж е разкъсал част от ръката си по време на работа в цех в Стряма. Трудовата злополука е станала вчера, днес има още един случай с ранени пръсти, каза директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Пострадалият от Стряма се опитвал да раздели тръби. Лостът се разместил и разкъсал пръст от ръката му.

Наскоро имахме и трудова злополука с жена от Царацово, на която ампутираха крак, припомни Чернаев. Тази година в Инспекцията е регистриран един смъртен случай по време на работа. При движение назад голям камион смаза работник.

Най-честите трудови злополуки са падания и ранени крайници. От началото на годината в Пловдивско са станали 38 инцидента на работното място. За същото време през 2013 г. пострадалите са били 59.

Близо 18 000 предприятия работят на територията на областта. През януари-март инспекторите са направили 813 проверки. Установени са 3323 нарушения. Написани са 114 акта. Чести грешки са наемането на работници без трудови договори.

Работодатели продължават да бавят заплати на персонала. До вчера задълженията към служители възлизат на близо 1 милион и 800 хиляди лева. Най-много пари имат да вземат в търговията, строителството и по ресторанти. При 70% от случаите закъснението на трудовите възнаграждения е с 1-2 месеца. По-рядко се чакат заплати по три месеца и нагоре.

Инспекторите правят прредписания. Ако до месец бизнесмените не се издължат, ги чака глоба до 10 000 лева. Единици са хората, които не плащат нарочно. По-често работодателите се мъчат да си погасяват заплатите навреме, каза Чернаев.