Предстои Международният поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”

Александрина Симеон ще води майсторски клас по джаз интерпретация на „Откритие 2014”

Майсторски клас по джаз интерпретация е едно от новите събития, които предлага в тазгодишната си програма международният поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”. Млади изпълнители от цяла България ще имат възможността да бъдат част от специалния клас на популярната джаз фурия от Германия Александрина Симеон.
На 15 и 16 май във военноморския клуб във Варна Александрина ще влезе в ролята на преподавател и ще въведе своите ученици в тайните на вокалното изкуство в стиловете джаз, госпъл и соул.

Идеята за майсторски клас по джаз интерпретация се роди миналата година, когато Александрина Симеон беше един от специалните гост-изпълнители на „Откритие 2013” и член на международното жури, разкриха организаторите. Тогава Александрина Симеон демонстрира брилянтен глас и перфектна интерпретаторска техника и се радваше на вниманието не само на публиката, но и на участниците в конкурсните вечери.

Младите певци бяха впечатлени от сценичните ѝ изяви и непрекъснато я търсеха за съвети как да интерпретират дадена музикална фраза или как да подобрят вокалната си техника, спомнят си от екипа на фестивала. Така дошло и предложението към певицата да направи майсторски клас по джаз във Варна.

Александрина Симеон казва:
„Веднага приех предложението. Самата аз от много години преподавам пеене в студиото за музика и драма „Хендел” и в „Мюзик уъркшоп – Аугсбург”  и една от каузите ми е да подготвям учениците си за професионалния живот. Обичам работата си с тях. За един певец на голяма сцена е много важно да бъде в музиката и в чувството на песента от първата секунда. Ние изпълнителите влизаме като в роля на сцената и тя не бива да бъде напусната по време на изпълнението.
От друга страна е нужно певецът да чувства музиката и да навлезе и в нея на 100 %. Иначе слушателят няма да му повярва. За мен много важни критерии за един изпълнител са да притежава усещането за автентичност и запаленост за музиката. Едно от нещата, които винаги казвам на моите ученици е: излезте на сцена и се наслаждавайте на музиката, зарадвайте слушателите и ги отнесете във вашия свят!”

Джаз певицата и композитор Александрина Симеон е българка, която от дълги години живее и работи в Аугсбург, Германия. Родена е във Варна в семейството на оркестрови музиканти. Специализирала е класическа цигулка и пеене. В джаз интерпретацията я посвещават Хариет Люис и Карен Едуардс – преподаватели в консерваторията в Мюнхен.
През годините Александрина Симеон е била солистка в различни джаз и биг-бенд формации, а също така в госпъл и соул ансамбли. Нейният изразителен глас може да бъде чут не само в местни банди от Германия, но и на международните сцени в Италия и Швейцария, както и в телевизионни продукции на германските канали  ZDF и BR.
От 2010 г. певицата има собствен джаз група - Александрина Симеон Квинтет. В нея се изявява не само като изпълнител, но също като автор на музиката и текстовете на композициите. Има издадени два албума в стил етно джаз. Българската публика я познава от участията ѝ в джаз фестивалите във Варна и Банско.