Внимание! Витамините са опасни!

Не си назначавайте сами мултивитамини и други добавки

Допълнителният прием на витамини е опасен за здравето, особено за жените след 50-годишна възраст, съобшава Би Би Си. Експертите са заподозрели от известно време, че добавките могат да бъдат само от полза, ако човек има дефицит на хранително вещество. В противен случай добавките може дори да навредят, показва проучване на Internal Medicine.
Мултивитамини, фолиева киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо при натрупване в организма могат да увеличат риска за здравето и живота ни, допълват от Би Би Си.
Изследователите смятат, че потребителите купуват добавки без каквито и да е доказателства, че те ще им осигурят някаква полза. Изследването им се позовава на 38 000 жени в САЩ, които са взели участие. Направените изводи доказват, че витамините трябва да се използват само, ако е налице силна медицинска причина за това, тъй като има потенциал да причинят вреда.
Въз основа на съществуващите доказателства, ние виждаме малко оправдание за широкото разпространение на хранителни добавки, казва д-р Джаако Мурсу от Университета на Източна Финландия. Подкрепят го и колегите му Кристиан Глуд и Горан Бжелакович, които заявавят: "Ние смятаме, че парадигмата "Колкото повече, толкова по-добре ", е грешна в случая."
Хелън Бонд от Британската диетична асоциация заявява, че на някои хора, като възрастните например, може да им се наложи да вземат някои добавки. Например, витамин D се препоръчва за хора над 65-годишна възраст. Според нея обаче, по принцип, хората трябва да бъдат в състояние да получават всички витамини и минерали, от които се нуждаят чрез здравословна и балансирана диета. Пред Би Би Си тя споделя, че някои вземат добавки като застрахователна полица, което тя смята за неправилно, тъй като точно те могат да ни навредят.