Работата влияе негативно на здравето на над 40% от българите

Най-често оплакванията са от обща умора, стрес, болки в гърба и крайниците, често главоболие, проблеми със зрението, слуха и кожата

Това показват резултатите от национално изследване на условията на труд в България, извършено в рамките на проекта "Превенция за безопасност и здраве при работа" на Главната инспекция по труда, цитирано от БНР

Изследването обхваща над 200 000 работещи във всички сектори на икономиката и от всички видове предприятия в цялата страна, съобщи на пресконференция в Силистра Веселин Видев от Главната инспекция по труда.

Най-често оплакванията са от обща умора, стрес, болки в гърба и крайниците, често главоболие, проблеми със зрението, слуха и кожата.

10 на сто от хората постоянно работят с вибриращи машини, а 8 на сто при непрекъснат силен шум. Тези най-вредни за здравето рискови условия са най-често срещани в добивната и преработващата промишленост.

Според изследването най-сериозни рискове за здравето крият секторите "Образование" - 77%, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 63%, заради високите нива на стреса.

На базата на изследването е създаден общ профил на българската икономика за безопасност и здраве при работа и са разработени 14 модела на системи за безопасност, които могат да бъдат внедрявани като стандарти в българските предприятия.