5-метрова вълна погълнала семейството от Кърджали

Животът

26-04-2014, 09:49

Снимка:

rodopi24.blogspot.coml

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Втори труп намериха край Винево, търсят детето и мъжа

Откриха труповете на учителка и лекарка

„Само 3 минути по-рано е трябвало да потегли от Винево кърджалийският „Опел" и днес нямаше да станем свидетели на тази драма. Точно когато колата е била на моста, 5-метрова вълна също е стигнала до моста. Била е същата ситуация като с танковете, които Върбица глътна преди години и издави войничетата. Демерджи дере е коварно също като Върбица*. Тук се събират всички потоци от балкана", коментира пред 24rodopi.com Бейхан Ахмедов, който беше един от десетките, които търсеха от ранни зори до 17.00 часа днес изчезналите във водния ад 4-ма кърджалийци.

По обяд бе открит трупът на 56-годишната Ресмие Лютви Рамадан. Малко по-късно от кметството поясниха, че е загинала 29-годишната лекарка Ширин Мюмюн Рамадан. Издирваха се още 4-годишният й син Мерт и баща й Мюмюн Хакиф Рамадан, също на 56 години.

„Вълната е била огромна, почти 5-метрова. Придошлата река носела изкоренени дървета. 4-мата си тръгнали от Винево към  към 22.30 часа. Приливната вълна е заляла моста, когато те са стигнали до него и чак към 4.00 днес сутринта водата се отдръпнала и се видял мостът", поясни още Ахмедов.

„Астра"-та излетяла от мост. Буйното Демерджи дере влачело колата стотици метри по течението.

Рано сутринта местен жител забелязал возилото, вътре нямало хора.

На 5-тия час от претърсването на района бил открит трупа на Ресмие Рамадан, която е била учителка на втори клас в гимназията в Черноочене.

Живеещата в квартал „Възрожденци" в Кърджали фамилия гостувала на сестрата на Мюмюн - Басрие от Винево, за да й изкажат съболезнования за трагично загиналия й син два дни по-рано. Тръгнали за Кърджали към 22.30 часа.

Минути по-късно кметът на Винево Фикрет Иса решил лично да провери състоянието на проблемния мост. На 9-тия час от валежа мостът вече бил залят и кметът позвънил на Спешния телефон 112, за да алармира, че Винево е пред бедствие. В този момент той не допускал, че трагедията вече се е случила.

29-годишната Ширин е най-младата лекарка в областната болница в Кърджали. Тя е започнала работа в Спешното отделение преди две години, а отскоро работела и в кардиологията. Баща й бил инструктор в Кърджали. Последно работел към Селскостопанския техникум в Кърджали, но бил съкратен.

Синът на Мюмюн и Ресмие е гурбетчия в Германия и се очаква утре да се върне в България.

Лекарите и сестрите в Многопрофилната болница в Кърджали са буквално вцепенени от новината за трагедията край хасковското село Винево.

"Сринати сме! От сутринта звъним на мобилния телефон на Ширин, но не отговаря. В непрекъсната връзка сме с колегите от Спешното в Хасково, няма отникъде официално потвърждение, че именно нашата Ширин е загинала", заяви началникът на отделението д-р Леман Рашид. Молим се това да е само слух, вие от медиите не бързайте да я погребвате, това съсипва много хора, добави тя.

Утре спасителната акция ще продължи, като се очаква водолази да се гмуркат в близкия микроязовир.

Движението по моста пък вече е забранено заради опасност от срутване.

*В утрото на 12 декември 1990 година река Върбица, край Момчилград, погълна 7 войници, двама офицери и 1 сержант. Шестима от тях останаха завинаги без гробове. 11 души се спасяват по чудо.

Източник:rodopi24.blogspot.com