28 години след Чернобил

Животът

26-04-2014, 13:58

Автор:

Александър Димитров

Всичко от Автора

Пресни салати за народа, вносни храни за номенклатурата

На този ден, преди 28 години в 01.21 часа местно време при "рутинен" тест за безопасност, избухна взрив в четвърти реактор на атомната централа в Чернобил. Радиацията в атмосферата е повече, отколкото биха произвели 200 бомби като тази в Хирошима. Радиактивният облак започва пътешествието си от Украйна, през балтийските републики и слиза към Балканите. Първата информация за повишената радиоактивност е излъчена от Швеция, след като детектор за радиация излиза от строя. По политически и конюктурни причини в България населението не е уведомено и дори традиционните задължителни манифестации по случай 1 май се провеждат по план. Макар, че вали дъжд. Дъжд от радиация.

По времето, когато българите маршируват под радиоактивните капки и се хранят с пресни салати, висшата партийна номенклатура пие само минерална вода и се храни с вносни храни. Едно от най-големите престъпления на режима тогава е, че дори дни след като в едно ъгълче на "Работническо дело" се появява каре със съобщението, то е омаловажено и не са предприети никакви адекватни мерки за защита на населението.

Колко са жертвите от аварията е трудно да се прецени, защото освен преките, има и косвени, които са отложени във времето. В продължение на дни войници, въпреки, че са със защитно облекло се качват на покрива на реактора за по 30 секунди за да разчистват отломките. Населението на цял един град е изселено и днес Припят е като пейзаж излязъл от постапокалиптичен филм. Местността е заразена за стотици години напред. А дори неговото население е уведомено два дни след аварията.

Днес любопитни туристи посещават призрачния град, където все още радиоактивността е десетки пъти над нормалната, а самата почва е толкова заразена, че специалисти казват, че ще са нужни повече от 900 години за да може отново там да живеят хора.