Закриват ТЕЛК-те в диспансерите, решават проблема с кадрите с вливане

Животът

26-04-2014, 16:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Ще обединят специалностите и лекарите в общата комисия

Сериозният проблем в Бургас с липса на кадри, които да поемат работата в трудово-експертните здравни комисии ще бъде решен с обособяването на обща ТЕЛК в областния център и преминаването на лекарите от ТЕЛК в диспансерите към нея. Това решение на този етап предлагат от здравното ведомство, научи BurgasUtre.

Сериозният проблем с липсата на лекари в ТЕЛК е от 2010 година, но се обостри осезателно тази година, когато две бургаски здравни заведения на практика отстанаха без комисии заради липсата на кадри. Така до още в средата на януари бяха входирани над 900 жалби на пациенти.

Кризата се  дължи на липса на средства и желаещи да поемат длъжността в комисиите, поради невъзможност да практикуват професията си и ниското заплащане за работа в ТЕЛК-те.

Най-често длъжността се поема от вече пенсионирани членове на комисиите.

Уверенията от министреството са, че в най-скоро време, с промяна в Закона за лечебните заведения, с предложение на Министерството на здравеопазването, проблемът ще бъде решен с разделянето на тази дейност от болниците и обособяването на отделна структура по места като обща ТЕЛК.

Пловдив и Стара Загора са градовете, в които този модел работи успешно вече 10 години. В много райони на страната обаче проблемът остава без решение.