Цакат ни с тестове за хепатит С

Животът

27-04-2014, 09:05

Снимка:

puls.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Лаборатории пестят пари с евтини изследвания

Лаборатории ни мамят с недостатъчно надеждни тестове за хепатит С, за да пестят пари. За това алармира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
По думите му масова практика в лабораториите у нас е да се правят т.нар. срининг изследвания с тестове, които се използват най-вече при публични акции, когато се преглеждат много хора. Те са по-евтини, струват 2 лева, но се представят на клиентите за ефективни и им се продават за около 20 лева, съобщава „Телеграф“.

Нерядко този тип изследвания обаче дават грешки, защото не са достатъчно прецизни. Масово лабораториите у нас не уведомявали клиентите си, че ги изследват със скрининг тестове, а ги заблуждавали, че им правят далеч по-точните лабораторно-диагностични тестове.

Хасърджиев е категоричен, че е крайно време у нас да се въведат стандарти за лабораторна диагностика. Специалистите настояват и да се създаде регистър на болните, както и да има специални обучения за джипитата, които често неглижират състоянието на пациентите и не откриват навреме диагнозата. /БЛИЦ