И днес продължава кампанията "Да изчистим България за един ден"

И днес продължава националната кампания "Да изчистим България за един ден". Общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. Ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства, които ще се включат в инициативата.

Всички 264 български общини се включават в кампанията. Само в 33 общини са маркирани повторно вече почистени при предишни кампании райони.

В София служителите от централната администрация на МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ и РИОСВ - София ще почистват терени в Ловния парк.

Министерството ще осигури необходимата експертна и логистична подкрепа за своевременното събиране на отпадъците на територията на цялата страна. Служители от централната администрация и регионалните структури на МОСВ са определени да събират междинната и обобщават финалната информация за количествата събрани и постъпили отпадъци в съответните депа.

Със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), МОСВ предостави за кампанията 38 500 чувала и 38 500 чифта ръкавици, разпределени по общини в страната. Министерството предостави на областните администрации 3550 единични ваучери за гориво, всеки на стойност 20 лева, които са разпределени от ПУДООС на база официално публикувани данни за събраните количества отпадъци по области през 2013 г.

В дните на почистването във всички 16 регионални инспекции по околната среда и водите на територията на страната ще има Зелен телефон за въпроси на гражданите, свързани с организацията по предаване на отпадъците.