В София последно е валяло толкова при Васил Радославов

Дъждовете този месец счупват априлския рекорд от 1887 г.

От началото на месеца досега в София са паднали 136 литра дъжд на кв. м, което поставя невиждан рекорд в историята на старата европейска столица, пише в. "24 часа". Това е най-дъждовният април от 127 години насам, отчитат експерти - при това месецът още не е приключил.

Толкова много дъжд не се е изливал в столицата от 1887 г. насам. През 1937 г. обаче времето отнново е било близо да счупи предишното си постижение, изсипвайки 122 л/кв. м върху софиянци.

В национален план Западна България се представя доста "по-силно" от Източна и също върви към регионални рекорди. В тази част на страната средните месечни норми за дъжд вече са надвишени с 200-300%. Обратно - на Изток областите са стигнали едва 50-70% от условните си нива на нормалност.

Каква ще е развръзката в тази надпревара с времето (и климатичното, и календарното), предстои да разберем в последните априлски дни следващата седмица. В понеделник и вторник в Западна България ще продължи да вали. Същото се отнася и за планините в централната част на страната.

"Възможно е ново увеличение на обема на реките и не са изключени проблеми", прогнозира синоптикът Симеон Матев. В сряда валежите ще започнат да намаляват и дъжд се очаква най-вече в Източна България и планинските райони.

Е, изглежда стартът за май ще е топъл и слънчев. За успокоение на хората, които планират почивка през идващите почивни дни метеоролозите предричат температури от 20-27 градуса.

До понеделник, 5 май. Тогава дъждовете отново започват.

Що се отнася до прогнозата за днес, тя е ясна - капково-гръмотевична...