Вдигат строеж върху археологически комплекс в Несебър

Инвеститорът: Всичко е законно, ще запазим артефактите и стената

На брега на морето, в стария Несебър, върху археологически комплекс се издига строеж. За него съобщават зрители на Нова в рубриката „Моята новина”. Репортерската проверка на телевизията установява, че теренът е получен преди 12 години при реституцията от Анастас Янулов. Върху това място Янулов е имал мелница. Въпреки че строителното разрешение е от 2007 г, градежът се бави заради предписания на Министерството на културата, да се извършат археологически разкопки.
„Абсолютно всичко е спазено, няма нещо, за което можем да бъдем уязвими. 4 години наред ние финансирахме тези археологически проучвания. Има си вече излязло становище и ние сега започваме да строим. Това, което стана, което излезе като артефакти отдолу, ние го запазваме като в част от сгадата не е застроено, там където са артефакти”, казва пред камерата  собственикът Анастас Янулов.
Спасителните проучвания продължават 2 години под наблюдението на Министерството на културата и Археологическия музей "Старинен Несебър". От музея обясняват, че нямат правомощия да спрат строежа.
Проектант на жилищната сграда е архитект Христо Ганчев,срещу чието име в сайта на Министерството на културата е изписано „началник отдел”. Това, което прави впечатление на разхождащите се по крайбрежната алея, че част от стената на археологическия обект влиза в новостроящата се сграда. Собственикът уверява, че тя ще бъде запазена. От Общината обясниха, че всички документи на инвеститора са изрядни.