Харчим повече за почивка през май

Мисия Добрич

28-04-2014, 00:05

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

6 дни почивка за Гергьовден, ето кои дни ще се отработват

Рекорден брой туристи по морето

Харчим повече пари за почивка през май. Курортите по Черноморието очакват рекорден брой български туристи за Гергьовден.

 С близо 20 на сто повече българи ще стегнат куфарите през новата порция празнични дни, показват данни на Института за анализи и оценки в туризма. Докато по Великден из страната са пътували близо 280 000 наши сънародници, майските празници за почивка са избрали 340 000 души, съобщава btvnews.bg.

Голяма част от тях ще се насочат към Черноморието. Екскурзиите в чужбина също са привлекли повече хора - 140 000, при 110 000 пътували по Великден. Една от причините е, че сега почивните дни са повече - цели шест, макар че масово за курорт ще се възползваме от 3-4, най-много 5 дни.

 За тях ще похарчим средно по 265 лева на човек в страната и по 550 лева - в чужбина. Нова тенденция тази година е, че толкова рано отварят хотели дори в най-южните градчета по морето, където обикновено сезонът е много по-кратък.

 За да е гарантирана веселбата за ранните туристи, отваря и първият плажен бар. С текила или без, хотелите са приготвили празнични пакети - с 20 на сто по-евтини. В един от семейните хотели, нощувка в двойна стая струва 50 лева, с бонус - отстъпка в ресторанта.

 На север чакат около 20 000 туристи за майските празници. Близо 80 на сто от тях ще са румънци. В 5-звезден хотел в курорта „Св. св. Константин и Елена" край Варна празни стаи няма. От 1 до 4 май са заети с румънци, след тях идват българските гости. Тридневният пакет „ол инклузив" в двойна стая е 246 лева на човек.

 Румънските туристи ще са по-малко, отколкото на Великден, и са направили резервации главно по Северното Черноморие. На юг се готвят за изцяло българска майска фиеста. Дори и да вали, едва ли ще е скучно.