Пред 500 гости - награждават отличените ученици за "Спасяването на българските евреи"

Мисия Пловдив

28-04-2014, 07:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На церемонията ще присъстват и живи свидетели на събитията от времето на Втората Световна война и близки на спасени евреи

Пловдивските победители в националния конкурс за ученическо есе "Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на нацистка Германия през Втората световна война" ще бъдат наградени на официална церемония днес.

Председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев и Яков Джераси, председател на фондация "България" ще връчат призовете на младите хора пред повече от 500 гости в Новотел Пловдив от 18 часа. На тържеството ще присъстват живи свидетели на събитията от времето на Втората Световна война и близки на спасените от българската държава евреи.

Участие в конкурса за есе с впечатления върху книгата на проф. Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер" взеха 400 ученици от 7 до 11 клас от 12 града в цялата страна.

По традиция победителите – класираните на първо място ще посетят Израел, където ще се срещнат с депутати от Кнесета и представители на наследници на спасените български евреи.