Търсят решение на проблема с подлеза на Централна гара

Мисия Пловдив

28-04-2014, 09:31

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Търговците се срещат с областния управител

Търговците от магазините в пешеходния подлез на Централна гара Пловдив ще се срещнат с областния управител. Инициативата е на лидера на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кърстев, който иска да изясни защо наемателите на 70 търговски обекта в подлеза са подложени на тормоз и самоуправство.

От 18 април пред магазините са поставени метални заграждения, които възпрепятстват достъпа на клиенти. Мярката е разпоредена от генералния директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура", заради предстоящ ремонт на подлеза. Като причина са посочени технически неизправности на съоръжението, констатирани от служители на компанията.  Разрешение за започване на ремонта няма, не е избрана и фирма изпълнител – обяви синдикалният лидер Атанас Кръстев при срещата си с протестиращите търговци в сряда. Тогава те обявиха решимостта си да блокират жп линията като крайна мярка, ако загражденията не бъдат премахнати.

Лидерът на "Подкрепа" в Пловдив е категричен, че държавната фирма Национална компания "Железопътна инфраструктура" извършва самоуправство и нанася удар върху средния и дребния бизнес в Пловдив. Повече от 70 са магазините в подлеза на гарата. От тях зависи препитанието на над 100 семейства. Наемите на търговските обекти са от 300-400 до над 1000 лева. Наемателите имат по двама, трима души персонал, а заплатите са проблемни, заради ниските обороти. 90 % от търговците имат и кредити, твърдят самите те.  Предприемачите недоволстват от огромните загуби, които търпят след поставянето на загражденията. 

Очаква се на днешната среща между тях, синдикалисти и областния управител да се набележат мерки за решаване на проблема, за да не се стигне до ескалиране на напрежението и железопътни блокади, съобщава Радио Пловдив.