Изгубени са над 4300 дни от работници, заради злополуки в Добричко

Мисия Добрич

28-04-2014, 12:13

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Повече от 4300 дни са изгубени от работници и служители заради трудови злополуки в Добричкия регион през изминалата 2013 година, съобщи БТА. Най-често възникват инциденти в растениевъдството и животновъдството, производството на хранителни продукти, събиране и пречистване на води, ресторантьорството, образованието и здравеопазването. Това съобщи директорът на Областната инспекция по труда Младен Мартинов на пресконференция по повод Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки.
По думите му подценяването на обученията по безопасност на труда, на инструктажите с персонала, на комитетите и групите по условия на труд в предприятия са сред основните причини за произшествията. Сред негативните фактори е и самоувереността на работниците, която достига и до безрасъдство, коментира Мартинов като посочи, че най-често пострадалите при трудови злополуки са мъже над 45-годишна възраст с повече от 20 години професионален стаж.
Областният управител на Добрич Недко Марчев връчи днес отличия на Областния съвет по условия на труд на фирми, които не са допуснали трудови злополуки и са направили инвестиции за подобряване на работната среда. Шивашкото предприятие "ДЕКА" в Тервел, "Булмат" ЕООД-Добрич, което произвежда гъвкави съединения за вода и газ, и генералтошевската фирма "Еко Булстандарт" за натурални хлебни и сладкарски продукти не са
допуснали нарушения на трудовото законодателство.