Със „Сливи за смет” на 10-ти май отново ще чистим Добрич

Всяка година милиони тонове отпадъци се изхвърлят по европейските улици, в океаните, плажовете, горите и в природата като цяло. И всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. Инициативата „Да почистим Европа!“ цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО).

Прояви са предвидени в 15 държави - членки на ЕС, както и в Андора, Босна и Херцеговина, Норвегия, Сърбия и Турция.

В България предприетите действия ще са в съотвествие с 3-те „Р“ на Европейската седмица за намаляване на отпадъците Редуциране на отпадъците, Рециклиране и Регенериране на продуктите.

Община град Добрич кани учебните заведения на територията на града да се включат в инициативата „Сливи за смет“, която ще се състои на 10-ти май 2014г. В този ден всяко училище може да предаде излишните натрупани отпадъци от стъкло, хартия и пластмаси, като предварително заяви извозването им на телефона на основния партньор на общината – Трансинс рециклираща компания – 601-576. За победителите ще има награди! А как ще определим кои са победителите – тези, които са предали най-много рециклируеми материали, отнесени към общия брой на участниците. А за най-масово участие в инициативата също ще има награда!

На 12.05.2014г. от 14.00 часа Кмета на град Добрич – г-жа Детелина Николова ще награди победителите.

Участието си в инициативата „Да почистим Европа!“ моля да заявите на e-mail: t_petkova@dobrich.bg до 08.05.2014г. включително като посочите име на организацията, лице за контакти с телефон и имейл, точен адрес, дата, на която предвиждате да се включите в инициативата, очакван брой участници.