Протестно шествие за 1 май

Мисия Варна

28-04-2014, 14:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

С протеста искаме не само да подчертаем проблемите в отношенията между работници и работодатели, но и да предложим решения за тях, казват организаторите

Група млади хора от Солидарен център - Варна и "Окупирай с Любов" организират протестно шествие по случай 1 май. Идеята на събитието е да се привлече вниманието към историческите корени на честването на деня на работника, а именно осъждането на смърт на невинни анархо-синдикалисти по повод масови протести на работници в Чикаго през 1886 година, казват инициаторите.

Освен почитането на всички хора дали живота и хвърлили усилията си в името на подобряване условията на живот и работа на хиляди работници, активистите имат за цел да подчертаят проблеми и заявят солидарност с всички страдащи работници в България и по света, пишат те във Фейсбук. Проблемите са много: дискриминация, злоупотреби на работодатели, не навременно плащане, пресрочване на 8-часовия работен ден, работа през почивните дни.
"Всички, които вярват, че за едно по-добро общество са нужни нормални условия на труд и заплащане и считат, че несправедливото отношение към работниците трябва да се възпрепятства, могат да заповядат на всяко едно от събитията планирани за 1 май:
Програма:
13:00 - Среща за започване на шествието - Солидарен център - Варна, на ул. "София" №1 (До ЖП Гара)
Маршрут: Солидарен Център - (14 часа) Севастопол - Община Варна - "Владислав Варненчик" - Солидарен Център
16:00 - Прожекция на филма - "Made in Dagenham"
17:30 - Дискусия на тема 1 май
19:00 - Закриване
"С протеста искаме не само да подчертаем проблемите в отношенията между работници и работодатели, но и да предложим решения за тях. Солидарният център развива пряко свързана с тези решения дейност - Автономния Работнически Синдикат. Единственият начин работниците да извоюват правата си е като се обединят в независим от държавата и бизнеса синдикат и започнат да се кооперират спрямо техните нужди и колективно взети решения. Солидатният център е място, където хората могат да обсъждат и търсят решения на проблеми предизвикани от злоупотреби на властта , било то на корпорации или държавни институции", казват още организаторите.