Намалява нивото на трудовия травматизъм

Световен ден за безопасност и здраве

Под мотото "Безопасност и здраве при работа с химични агенти" днес се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа.

Инициативата датира от 2001 г. под егидата на Международната организация по труда. Целта е да се привлече вниманието на международната общественост към създаването и насърчаването на култура за превенция на безопасността и здравето при работа и за намаляване на трудовите злополуки.

България е постигнала европейско ниво на защита по отношение на химичните вещества чрез хармонизираното си законодателство в областта на безопасността и здравето при работа и опазване на околната среда. За последните десет години у нас се наблюдава трайна тенденция към намаляване нивото на трудовия травматизъм. Ако през 2003 г. трудовите злополуки на работното място са 4244, то през 2013 г. по информация на НОИ те са 2264, т.е. налице е намаление от 46 процента. Секторите с най-висок трудов травматизъм са: строителство, сухопътен транспорт, добив на въглища и метални руди, производство на метали и метални изделия и др.
В световен мащаб всяка година около два милиона работещи умират в резултат на трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно се отчитат около 270 милиона трудови злополуки и 160 милиона професионални болести. Приблизително 4 процента от световния брутен вътрешен продукт се губи за разходи по трудови травми, смъртни случаи и болести, свързани с работата.