Събраха историята на община Пловдив в една книга

Мисия Пловдив

28-04-2014, 14:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За първи път!

Трима историци събраха историята на община Пловдив от 1878 до 1989 година в една книга.

Гл. ас. Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей – Пловдив, Александър Пижев - завеждащ отдел "Българско Възраждане", и д-р Видин Сукарев – завеждащ Музеен център за съвременна история, са автори на сборника "История на община Пловдив". За година и половина авторите са успели да съберат най-важното и най-интересното за Пловдив в 280 страници.

Идеята на сборника е пловдивчани да прочетат поне една книга за родния си град, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Събирането на материали и написването на история на общината от дълги години стои на дневен ред пред общинските дейци и изследователи. Още в края на 19 век общинските управи започват издаването на сборници с правилници, наредби и заповеди, които не само да бъдат в полза на гражданите, но и да улеснят бъдещите изследователи.

За първи път през 2012 година пред Регионален исторически музей – Пловдив беше поставена цел за написване на история на Община Пловдив. Когато започна проучвателската дейност, се сблъскахме с огромни трудности, казаха авторите на книгата. Много от изданията на общината не се откриват даже и във фондовете на Народна библиотека "Иван Вазов". Архивите на Източна Румелия са многократно пресявани и от няколко вагона документация са останали само стотина папки, допълниха те.

Авторите на "История на община Пловдив" споделиха, че за направата на книгата са прегледали над сто хиляди страници архивни материали в централните и местни архиви, периодичния печат и изданията на общината.

Несъмнено нашият труд ще бъде от полза на бъдещите изследователи, които ще се заемат с толкова трудната, но и важна задача за написване на история на Пловдив, казват авторите.