АЛДЕ: Пеевски да се оттегли от надпреварата!

Верхофстад се опитал да убеди ДПС да не поставя "спорния депутат" в листата си

Ги Верхофстад, лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, се е провалил в опитите си да убеди българския член в АЛДЕ - ДПС да не поставя "спорния депутат" Делян Пеевски в листата си, съобщи EurActiv, цитиран от "Дневник".

Движението за права и свободи постави на второ място в листата си Пеевски, който е спорен бизнесмен, въпреки критиките и у дома и в Брюксел, пише изданието. Верхофстад се е опитал да убеди ДПС да не създава напрежение, като номинира Делян Пеевски, разказаха източници пред медиата.

Бившият белгийски премиер, който е кандидатът на АЛДЕ за председател на Европейската комисия, е предал посланието си и в директен разговор с Филиз Хюсменова, която в момента е евродепут и е първа в листата на ДПС, както и в телефонен разговор с председателя на българската партия Лютви Местан.

Въпреки това Верхофстад не е бил послушан и Пеевски беше поставен на второ място в листата, което ще му гарантира мястото на евродепутат. EurActiv цитира скорошни изследвания, според които ДПС ще изпрати трима евродепутати от 17 места в Европарламента за България.

Брюкселското издание припомня за протестите, които избухнаха миналото лято заради назначаването на Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", и които продължиха дълго след оттеглянето му от поста. В България депутатът се приема като символ на сенчеста власт, която руши репутацията на страната, коментира медиата и продължава, че въпреки че по документи той няма имоти, се приема, че контролира икономически интереси и силна медийна група, която води мръсна война срещу политическите си опоненти.

Според източници на EurActiv Верхофстад е заявил, че ако бъде избран за член на Европарламента, Пеевски не трябва да се надява на никакви постове като председател на комисии в парламента или делегации, и към него отношението ще бъде като "депутат от задните редици".

"Ако това, което иска, е парламентарен имунитет, това може да го постигне, но няма да се издигне по никакъв начин", каза за медиата запознат с темата член на АЛДЕ.

Сайтът припомня, че групата има подобен горчив опит - с родения в Русия милионер и бизнесмен от Литва, който беше и бивш министър на икономиката, Виктор Успаскич. "Евродепутати като Успаскич и Пеевски за съжаление не ни позволяват да критикуваме други политически групи за техните собствени проблемни евродепутати", каза още източникът.

Милионерът, който се превърна в евродепутат, е популярна фигура в Литва. През 2004 г. той спечели парламентарните избори в страната си и стана министър на икономиката. Партията му постигна най-голям успех и на парламентарните избори през 2014 г., като спечели пет места от 13 за Литва.
След серия от скандали Успаскич беше принуден да подаде оставка като министър, като напусна парламента и избяга в Русия. През 2009 г. той беше единственият от партията си, който спечели място в Европарламента. Въпреки че е ясно, че е много богат, декларацията му за конфликт на интереси за Европарламента в на практика празна.