До 30 дни решават виновна ли е Йоана Колева за смъртта на Динчо Величков

Крими

28-04-2014, 17:53

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Втората оправдателна присъда е напълно възможна. Пострадалите правят сдружение на жертвите на семейството от Айтос.

Йоана Колева, съпругата на бившия кандидат за кмет на Айтос и собственик на верига хранителни магазини Стоян Колев,  най-вероятно ще бъде оправдана и на втора инстанция за тежката катастрофа от 2011 г. при която загина 65-годишния Динчо Величков, а съпругата и внучката му бяха ранени.
Днес делото тръгна в Бургаския апелативен съд и се очаква решението да излезе в рамките на месец. Процесът е след протест на Окръжна прокуратура и жалба от страна на четиримата частни обвинители срещу решението на съда да я признае за невиновна за кървавата катастрофа на разклона за Българово. На 9 октомври 2011 г. жената на общинския съветник Колев буквално връхлита връху колата на Величков. Според прокуратурата тя се е движила със скорост над допустимата за този участък- 112 км/ ч.  навлязла е в насрещната лента и е налетяла на другия автомобил. Колева е причинила по непредпазливост смъртта на възрастния човек , тежки телесни повреди на съпругата му Стоянка и средни увреждания на детето. Окръжният съд обаче прецени, че тя няма вина за тежкия инцидент.

Днес въззивният съд изслуша вещите лица и прие тройна съдебна автотехническа експертиза, изготвена въз основа на компютърна симулация на инцидента.
Изненадващо представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че не поддържа протеста на колегите си и жалбите на частните обвинители и предлага да бъде потвърдена първоинстанционната присъда.
"Повърхностно водено досъдебно производство лишава въззивната прокуратура от възможност да реагира адекватно“, обясни прокурорът по делото.
Двамата адвокати на частните обвинители настояха Колева да бъде призната за виновна . Те коментираха, че ако подсъдимата е управлявала „Мерцедеса“ с с по-ниска от установената по делото скорост - 91 км в час, е можела да предотврати катастрофата.

Междувременно за пореден път роднините на Величков заявиха, че ще направят сдружение на жертвите на семейство Колеви, визирайки катастрофа с пострадали на пътя на АМ Тракия, дело на съпругът на обвиняемата- Стоян Колев.