Гастрол: Атанас Атанасов в романтичната комедия "Бурунданга"

Варна Лайф

28-04-2014, 20:53

Снимка:

ДТ "Невена Коканова"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Спектакъл на Драматичен театър "Невена Коканова" по пиесата на испанския драматург Жорди Галсеран

Ямболският Драматичен театър "Невена Коканова" гостува във Варна с премиерния си спектакъл "Бурунданга" по пиесата на Жорди Галсеран. Представлението е във вторник, 29 април, 19:00 ч, на Сцена "Филиал.

"Бурунданга" е романтична комедия за млади хора, която се опитва да даде отговар на важните за младите въпроси – какво искта и как да го постигнат. Малките компромиси се превръщат в начин на живот и забравяме за това какво се мечтали, какво сме искали и кого сме обичали. Но когато намериш кураж да направиш трудния избор и успееш да го отстоиш се чустваш истински свободен.

Режисьорът Антон Угринов казва, че става въпрос за млади хора, изправени пред трудности, но намиращи начин и воля да последват желанията, които на тях им се струват важни. Пиесата се занимава с това, че човек може да прости всичко от любов.

Провокацията на постановката е участието на Атанас Атанасов, който за първи път постави пиесата "Бурунданга" на пловдивска сцена. За него е било предизвикателство да играе в нещо, което той е правил като режисьор.

Пиесата е романтична комедия, наситена с обрати. Интригата се заплита от серума на истината, който героините дават на приятеля на Берта, за да разберат какво мисли.

"Ние не сме до там искрени, за да признаем онова, което ни вълнува", казва Атанасов. "Всъщност бурундангата е онова тайнствено растение, от което като се изпият няколко капки и човек започва да казава истината."

Партньори на Атанас Атанасов са младите актьори Мариана Бобева, Петя Бойчева, Яна Бобева, Пламен Петков и Красимир Митов, със специалното участие на Атанас Атанасов. Режисьорът на спектакъла е Антон Угринов за първи път поставя спектакъл на сцена извън София. Музиката е написана от Никола Стоянов, известен като Тино от сериала "Революция Z" и Стефан Христов–MR SMIFF. Специално за ямболския спектакъл Никола Стоянов е написал песен, която ще постави финала на "Бурунданга".

Ето и какво казва за пиесата си драматургът Жорди Галсеран: "Бурунданга" е романтична комедия. Като зрител много обичам романтичните комедии и винаги съм искал да напиша една от тези истории, в които любовта възтържествува напук на всички препятствия. Да, голям почитател съм на романтичните комедии. Харесвам ги, защото са истина, защото привличането между хората е онази сила, която всъщност движи Вселената, защото от циниците, от продажниците и от нищетата ни спасява единствено любовта. Очевидни работи. За публиката в Испания пиесата съдържаше допълнителен стимул, защото двама от персонажите й са членове на ЕТА, а въпросът за местния тероризъм се зачекваше за първи път в комедия. Но това е само детайл от пейзажа. "Бурунданга" е романтична комедия. Нищо повече. И нищо по-малко. Разказва за неща, които сме готови да направим от любов, и за неща, които сме готови да простим от любов. И го прави по най-старомодния начин, включително с вълшебна отвара – като в сън в някоя лятна нощ."