Пешеходна пътека за хора с увредено зрение

Мисия Бургас

28-04-2014, 21:42

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тази година Община Бургас специално отреди средства за обновяване на често използвани пешеходни пространства в жилищните комплекси на града

Напълно адаптирана за хората със зрителни увреждания е вече пешеходната пътека на кръстовището на булевард ”Демокрация” и улица ”Гурко”.

Включва скосени бордюри към пътното платно за безопасно слизане и качване на тротоара, водещи тактилни ивици за носочване към пешеходната пътека, звукова сигнализация за зелена светлина.
Мястото за изграждане на първата такава пешеходна пътека не е случайно. През кръстовището преминава най-дългия градски маршрут с тактилна ивица, свързващ площад „Тройката“ с Приморски парк. Освен това в района има концентрация на заведения за доболнична и болнична помощ, поясниха от общината. В момента тече изпълнението на кметска заповед за осветяване на пешеходните пътеки в града, които са разположени в тъмни участъци. Съвместно с пътната полиция са идентифицирани 40 локации.
“Бих бил щастлив, ако през следващите години виждам все повече бургазлии, които ходят пеша на работа или за удоволствие. Това ще означава, че като Община сме си свършили работата и сме се приближили още малко до модела на най-развитите европейски градове”, каза кметът Димитър Николов.