100 години няма да стигнат на Костинброд, за да плати корекцията от управляващите

Има опасност да бъде прекратен ключовият проект за водния цикъл на града

"100 години няма да стигнат на Община Костинброд да плати финансовата корекция, която беше наложена от управляващите". Това заяви кметът на Община Костинброд от ПП ГЕРБ Милен Димитров.

Става дума за проекта за нов воден цикъл на града, който се изпълнява в рамките на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Наложената корекция е в размер на 25% от стойността на проекта или 23,7 милиона лева. Тази сума "многократно превишава бюджета на общината", подчерта градоначалникът на общественото обсъждане във връзка с коригирането.

На срещата, която се проведе в Народно читалище „Иван Вазов“ в Костинброд, присъстваха над 600 граждани на общината. "Ако финансовата корекция се потвърди, спираме строителството и тогава за Костинброд ще има риск от наводняване и системно спиране на водата, а бизнесът ще заобикаля града. Ако проектът бъде спрян, можем да получим санкция в размер на 100% по директивата на Европейския съюз и тази санкция няма да засяга само общината, а и държавата”, добави Димитров.

Той напомни, че проектът за воден цикъл е изключително важен за жителите на Община Костинброд, а реализацията му ще реши голяма част от основните инфраструктурни проблеми в града.
На срещата присъства и ръководителят на Оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ Спиридон Александров. На въпрос от страна на гражданите: "Спазихте ли процедурата за налагане на санкцията?" Александров призна: "Ние нарушихме собствената си процедура".
"Държавата трябва да помага на общините, а не да им пречи", заяви от своя страна Ивелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ и зам.-министър на околната среда и водите в периода 2009 - 2013 г.

Тя допълни: "Всички трябва да обединим усилията си, този проблем не трябва да се политизира, но държавата трябва да се вземе в ръце. Тези проекти са минали безброй проверки, някои от тях и от европейските одитори".

"86 общини са наказани и никой не разбира защо не са спазени процедурите“, подчерта още Василева.

На общественото обсъждане по ключовия за града казус не присъстваха нито премиерът Пламен Орешарски, нито председателят на Народното събрание Михаил Миков, нито министрите на финансите и на околната среда и водите Петър Чобанов и Нона Караджова, нито областният управител на Софийския регион Емил Иванов - въпреки че към тях бяха отправени специални покани.