Зачестили са злоупотребите с името на хор "Космически гласове"

Артистите с диригент Ваня Монева излязоха с официално изявление по случая

Хор "Космически гласове" на Ваня Монева алармира в официално изявление, че са зачестили злоупотребите с името и дейността му.

Артистичната формация е с 20-годишна история. От създаването си през 1994 г. нейн диригент е Ваня Монева, която, заедно с мениджъра Емил Минев, е и основател на хора.

Първоначалното й име е хор "Космически гласове от България", но през 2009 г. то е променено на "Космически гласове".

Със съответните регистрации името на български език е авторски защитено като търговска марка, а английският му вариант, Cosmic Voices, като марка на Общността. В двата си варианта името е регистрирано и в Министерството на културата като наименование на артистична група.

Проблемите на хора идват от неправомерните действия спрямо наименованието и дейността му - от една страна с други формации и изпълнители, които го използват, въпреки че то е защитено с авторски права, и от друга - с медии, които изписват името на български и на английски език некоректно.

Артистите излязоха с изявление във връзка с тези злоупотреби, в което подчертават авторските си права върху името "Космически гласове" (Cosmic Voices).

"Използването на сходни наименования от други формации и лица представлява нарушение на правата върху наименованието на хор „Космически гласове”, както и тези на неговите членове и диригент", се подчертава в изявлението.