„Биг Брадър” дебне туристите в Слънчев бряг

400 камери следят денонощно за джебчии и измамници

„Биг Брадър” ще дебне този сезон туристите в Слънчев бряг. Курортът ще бъде под денонощно видеонаблюдение и на практика става царство на Големия брат. Над 400 модерни камери са монтирани във всички точки на комплекса. Видеосистемата ще следи за сигурността на почиващите, чийто брой в пика на сезона достига над 300 000 души. Общо 400 камери ще бдят денонощно в Слънчев бряг през туристическия сезон.

Те са абсолютно невидими и месторазположенията им се пазят в тайна. Курортът е изцяло оборудван с нови камери, поставени на всеки стълб от входа на комплекса до брега на морето. 400-те камери предават данните без почивка в два секюрити пункта. Модерната техника разпознава дори номерата на колите и лицата на хората. При нападение, кражба, измама или побой пострадалите ще могат да изискват записите, които да представят пред застрахователи или в съда.
Модерната апаратура заснема също и всеки метър от брега и водата, като могат да се видят хората, които са на борда на всяка лодка, кораб или яхта. Само с един клик на мишката върху обозначението на даден кораб, веднага се появяват всички данни за него – кой му е капитана, откъде идва, с какъв товар е, колко му е тонажът, под какъв флаг плава. Тази информация обаче се използва само за опазване на националната сигурност.