Десетокласник спечели стипендия от 110 000 долара

Животът

29-04-2014, 15:52

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Калоян Първанов ще учи в най-престижния колеж на САЩ

Десетокласникът от езиковата гимназия в Монтана Калоян Първанов спечели стипендия за обучение в най-престижния частен колеж на САЩ - "Филипс академи" в щата Масачутес, съобщи директорката на училището Пенка Ненкова. Той ще замине през септември т.г., за да завърши средното си образование, съобщава kmeta.bg.

Ако се представи отлично, то може да остане и да продължи в намиращия се наблизо Харвардски университет. Стипендията е в размер на 110 000 долара, която ще стигне за таксите за обучение за двете години.

Колежът е основан през 1776 година и е бил открит от Джордж Вашингтон, първият президент на Щатите. В него са се учили 250 забележителни личности от американската история, между които и Джордж Буш - баща и син.

Калоян Първанов е спечелил стипендията с есе на тема "Кой съм аз" и събеседване със 7-членна комисия. Той изпъкнал над 200 кандидати от страната с нестандартните си отговори. Въпросите също били нестандартни, разказва победителят.

Като какво ще направиш, ако имаш пари за образованието в твоята страна, как с 3 думи те определят приятелите ти и т.н. Разбрах, че Америка цени тези, които имат идеи и влагат сили и знания, за да ги реализират. Предпочитат хората в движение, в устрем.

В американския колеж всяка година се приемат по 4-ма души от целия свят. Калоян Първанов е първият ученик на елитната гимназия в Монтана, който печели стипендията за "Филипс академи". Преди него две момичета от същата гимназия са печелели стипендия за обучение в други училища на Щатите.