В Симитли подпомогнаха 83 възрастни и деца с трайни увреждания за година

Община Симитли реализира успешно проект „Грижа в дома”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В рамките на 12 месеца общо 83 възрастни и деца с трайни увреждания, с ограничения или невъзможност за самообслужване бяха подпомагани със специализирана грижа в дома. Социалният проект обхвана гр. Симитли, с. Градево, с. Долно Осеново, с. Железница, с. Черниче, с. Крупник, с. Полена, с. Полето, с. Брежани и с.Ракитна. 
Постигнатите резултати от изпълнението на проекта бяха представени на заключителна конференция в сградата на община Симитли.
В рамките на проекта заработи звено за социални почасови услуги в домашна среда. Инициативата бе насочена към подобряване качеството на живот и здравето на хора от социално уязвими групи. Звеното функционира към Домашен социален патронаж в община Симитли. По проекта бяха обхванати 82-ма души, като те бяха обгрижвани от 37 лица- домашен помощник, домашен санитар и сътрудник социални дейности.
Лицата, които се ползваха от новата услуга, са с трайни увреждания, самотно живеещи, с невъзможност за самообслужване, социално изолирани възрастни и деца или в риск от социално изолиране. Изпълнението на проекта „Грижа в дома” осигури и работа на безработни за 12 месеца, които бяха ангажирани за обгрижване на потребители на услугата. Персоналът на звеното оказва услуги за лична помощ, за комунално-битови дейности, в подкрепа на социално включване. „Това бе другият ефект от проекта - ограничаване на безработицата, наред с предоставянето на услугите в домашна среда”, коментират от общинско звено „Заведения за социални услуги” в община Симитли.
Проектът стартира от 1 февруари 2013 година, с продължителност до 30 април 2014 година.
Проект „Грижа в дома”, на стойност 185 583 лева, се изпълни от община Симитли, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.