Без графици и давност на отпуските

Новините

30-04-2014, 07:42

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Синдикати и работодатели не се разбраха за платеното майчинство

Графиците и 2-годишната давност за вземане на отпуските да отпаднат, предлагат синдикатите. Идеята на КНСБ е отговор на искането на бизнеса да отпадне предварителното заявление за почивни дни.

Сега всеки работник има право да прехвърли до 10 дни от полагаемия му платен годишен отпуск за следваща година. Срокът за неизползвания отпуск обаче е 2 г. и, ако не бъде използван, се губи. „Давността фактически застрашава ползването на конституционното право”, заяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов след заседание на тристранката, цитиран от в. "Монитор".  

Според Кодекса на труда всеки служител, които не е използвал годишният си отпуск, получава парично обезщетение. Бизнесът обаче не е съгласен да отпадне давността на отпуските. В комисията по трудово законодателство към тристранката са внесени над 400 предложения за промени в Кодекса на труда. Засега социалните партньори са се разбрали само за няколко, едно от които е създаването на електронно трудово досие. Идеята за още 6 месеца платено майчинство не беше обсъждана, защото синдикати и работодатели не могат да стигнат до консенсус.