Последен шанс за подаване на данъчната декларация

Парите

30-04-2014, 08:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фирмите-средни данъкоплатци и осигурители ще се обслужват от НАП

Плащането на данъка трябва да е днес или тръгват безкомпромисни лихви

Подаването на данъчните декларации и плащането на данъка върху доходите е желателно да бъде направено днес, 30 април. Датата е краният срок, след който по неплатените суми започват да текат лихви, а срокът до сигнализиране в Агенцията по приходите и стигането до принудителни звемания тази година е кратък. Така, че ако не можем да платим данъците си в срок, трябва задължително да се обърнем към приходната агенция, за да не ни изпратят публичен изпълнител.

В противен случай, ако има невнесен данък върху доходите, несъответствията след обраборката на декларациите ще ни коства лихви, които започват да се трупат още от следващата седмица.

За първи път тази година от НАП ще бъдат непреклонни към некоректните данъкоплатци и принудителното събиране на средствата ще става по бърза процедура без да се изкват месеци.

До 500 лева е глобата, ако не декларираме доходите си пред данъчните.

Заради предстоящите от 1 май шест почивни дни, ако транзакцията е направена в следобедните часове, парите могат да пристигнат по сметките на данъчните след 6 май.

Припомняме и още една новост за тази година - за последното тримесечие на 2013 г. дължимият данък не е удържан авансово и трябва да го внесат сами.

Гражданите, които поради затруднения нямат възможност да внесат дължимите към държавата суми днес трябва до края на деня или след почивните дни задължително да се срещнат с публичен изпълнител за да им бъде предложен вариант за разсрочено плащане.