Момчил Петков записа 24 победи в шахматен сеанс

Спорт

30-04-2014, 09:52

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В Добрич се проведе сеанс на едновременна игра по шахмат. Сеансът изнесе второкласника от  ОУ "Христо Ботев" -Добрич, Момчил Златков Петков. Той е държавен шампион по класически шахмат до 8 години за миналата 2013 година, съобщи м.с. Тодор СПИРОВ, председател на ЦСО ШК Енергия 21.

Проявата бе организирана със съдействието на педагогическия съветник  на училището, Валя Хаджиева. Целта бе да се направи по точен избор  на учениците от първи и втори клас, които желаят да  представят училището на предстоящите открити първенства на България  за ученици от 1, 2, 3 и 4 клас на 8 и 9 май в Международен колеж по туризъм Добрич. До момента заявки за участие в тази  проява има  за над 200 момчета и момичета от България и Румъния. Шахматният  маратон в училищната игротека продължи близо два часа и половина. Оспорваните битки по черно белите квадрати, завършиха с нов рекорд на най– малкия шампион на България - 24 победи без да загуби или завърши наравно в нито една партия.

Нещо повече след сеанса се оказа, че дори е запомнил  фрагменти от повечето партии и може да коментира с подробности играта на своите съученици. Участниците в сеанса се бяха записали сами доброволно и затова тези от тях, които не можаха да се срещнат с шампиона изразиха искрено съжаление. Заради тях Момчил се стремеше да даде максимума от себе се – без да прави никакви компромиси. Съжаляваше,  че не можа да се срещне  с учениците от 3 и 4 клас поради недостатъчния брой на шахматните маси за игра. 

Събитието бе  част от подготовката на добруджанеца за  предстоящите негови участия през май за Купата на България в гр. Велико Търново и Държавният шампионат по класически шахмат за момчета до 10 години в к.к. Слънчев бряг. Световният рекорд в Книгата на Гинес за шахматен сеанс  изнесен  пред 360   участници при резултат 280 победи,74 ремита и 6 загуби принадлежи на българския гросмайстор Кирил Георгиев. Сигурен съм, че в идните години Момчил  е в състояние  да  покори  и този рекорд, ако продължава със същата страст и себераздаване да се занимава с древната игра, коментира Спиров.