Рая и Мартин са най-харесваните имена за новородени в Добрич през 2013г.

Мисия Добрич

30-04-2014, 10:28

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

49 деца, родени през 2013г. ще празнуват имен ден на Гергьовден

С времето се променят и имената, които родителите избират за своите наследници. През 2013 г. са използвани 644 различни имена за живородените 1 614 деца в област Добрич, а 9 деца имат двойни имена. Поначало момчетата са повече от момичетата те са съответно 823. В гр. Добрич са проплакали 46.7% от всички родени в родилните домове в областта. През горещите юни, юли и август са се появили 27.1% от родените през 2013г. в Добруджа. Близнаците родени през 2013г. са 34, съобщават от ТСБ в Добрич.

Най- много са момичетата с имена Рая и Виктория  - съответно 12 и 11 от всички момичета, следват Габриела, Симона и Дария - по 9. На трето място са имената Никол и Александра - по 8. Често срещани са също Мелек, Ванеса, Грациела, Сияна и Надежда. Много популярното в близкото минало женско име Мария е дадено само на 5 момиченца.

При момчетата най-разпространеното име е Мартин – 21 от всички момчета. На второ място по разпространение е името Георги - 20 момчета. Следвани от Димитър – 15, и Александър и Даниел - по 13 момчета. С имената Иван, Стефан, Красимир и Кристиян са именувани по 10 от момчетата. Често срещани са Мерт, Денис,  Мехмед, Борис, Виктор и Преслав.

Традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, все по- често се изместват от нови, взаимствани от любимите герои и артисти участвали в телевизионните сериали излъчвани през годината.  В областта си имаме нашите Еда и Харун, Ферия и Емир, Берен, Едже, Айча, Гюлсюм, Дайгу и Каан. Името на Йовковата Албена, така характерно за Добруджа, не е направило впечатление с благозвучието си през 2013г. на никого и съответно не е дадено. Най- краткото име на новородено е Ая, а най- често имената започват с буква „Д”.

От родените през 2013г. Гергьовден ще празнуват 49 деца с имена Георги, Гергана, Галя, Галин, Галина, Ганка, Гинка и Галена. През май тази година освен за имения си ден ще бъдат поздравени и за първи рожден ден общо 3 деца в областта. През май 2013 г. са родени 148 деца в родилните домове на област Добрич.