Данъчни ще следят хотелите по празниците

Животът

30-04-2014, 10:55

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП закри „Средни данъкоплатци” в Бургас

 Празничните  обороти на хотелите, ваканционните селища и къщите за гости ще бъдат внимателно следени и анализирани от данъчните в Бургас. Целта е реалните постъпления в туристическата сфера от  най-дългата за тази година поредица почивни дни, общо 6, да излязат на светло и да бъдат обложени с дължимите данъци. Информацията, която постъпва в НАП чрез дистанционното свързване на фискалните устройства за периода 1 – 6 май ще бъде сравнявана с базата данни от преди празниците. Данъчните вече знаят каква е реалната запълняемост на легловата база по Южното черноморие. Информацията е набавена включително и чрез позвънявания на принципа клиент желае предварителна резервация. Много от хотелите са пълни на 100 процента и учтиво отказват предварителни заявки за запазване на стаи, коментираха от приходното ведомство. В случаите на несъответствия ще бъдат извършвани проверки, които ще прерастват в ревизии, ако се установи укриване на приходи. Обект на внимание ще бъдат и туристическите пакети, начините на тяхното осчетоводяване, а също и дали наетите сезонни работници имат сключени договори.

„Завишеният контрол е всъщност зелена улица за бизнеса, който е на светло и бариера за сивия сектор. Това, което очакваме от търговци и работодатели е коректност и спазване на данъчното и осигурително законодателство”, коментира и.д.директорът на ТД на НАП Бургас Стефан Илчев.

Само в сферата на туризма, където ставката по ЗДДС е 9 на сто, през първото тримесечие на 2014 г.  в сравнение със същия период на 2013 г. се отчита 20 на сто ръст на данъчната основа. Внесеният в републиканския бюджет от ТД на НАП Бургас ДДС през първото тримесечие на 2014 г. е 73 млн.лв., което е с 20 млн. лв. повече за първото тримесечие на миналата година. Увеличението е 38 на сто, уточняват от НАП Бургас. Тази статистика говори и за повишаване на доброволността на декларираните и внасяни данъци от страна на бизнеса, което влияе положително и за изсветляването  на икономиката, коментираха още от приходното ведомство.