Страх от красиви жени, секс и деца...Да, има такова нещо

Вижте някои странни фобии, които съществуват по света

Мнозина от нас се страхуват от високо, от насекоми, от кучета или от самота. Но по света има далеч по-странни фобии, които може би ви изглеждат смешни, но съществуват. Не само, че съществуват, но и пречат на хората да живеят нормално. Ето за какво става въпрос:


Аблутофобията – това е страх от къпане! Да, ако видите някой, който ви изглежда доста нечистоплътен, не бързайте да му се подигравате. Може да изпитва ужас от къпането. По-често се среща при жени и деца и може да се сдобие в следствие на неприятна случка от миналото. Има и фобия, която е обратна на тази.

Става дума за бромидросифобия. При нея човекът мрази да мирише лошо и непрекъснато го гонят натрапчиви мисли за личната му хигиена. Затова не би било добре да се срещат хора, страдащи от тези две фобии. Със сигурност няма да им понесе.

 

Сигурно сте чували за фобията от...красиви жени. Колкото и да е странно, наистина има такава и името й е калигинефобия. Хората, които страдат от нея дишат учестено, започва да им се гади, когато общуват с красавици. Има и жени, които се борят с това. Става дума предимно за момичета с много ниско самочувствие.


Клинофобията е страх да си легнеш в леглото. Хората изпитват ужас да не умрат в съня си. Особено важи за възрастни. Води до безсъние и до отслабване на имунната система. Трябва да се лекува, защото може да доведе до необратими последици.

 

Гeнофобията е страх от сексуални актове. Обикновено се среща при жени, които са претърпели сексуално насилие и не са могли да преживеят травмата. Може обаче да съществува и при преживяване на друг вид психическа травма. Тези хора трябва да търсят сериозно помощ, защото може да останат завинаги без партньор и деца, ако не решат проблема си.

 

Педофобия – болестен страх от деца. Знаем, че педофилите са извратени хора, които обичат да осъществяват сексуален акт с деца. Има обаче и такива хора, които се страхуват от деца само като ги погледнат. Педофобите се ужасяват при гледката на тичащ малчуган или ревящо бебе. Те се стараят всиячески да избягват контактите си с тях.

 

Хинофобия – страх от...китайци. Честно казано, трудно ни е да си обясним на какво точно се дължи и за какво психическо състояние говори, но е факт, че съществува. Някой може да приеме тази фобия и за расизъм, но всъщност е болестно състояние. Човекът изпитва ужас, когато види азиатски черти в лицето на друг.


Съществуват и множество други фобии. Колкото по-бързо човек осъзнае, че има проблем, толкова по-лесно ще му е да се справи с него.