Пилотът, който загина преди Сена

На днешния ден се навършват 20 години на смъртта на австрийския пилот от Ф1 Роланд Ратценбергер. На 30 април 1994 г. пилотът на Симтек се качи за последно в своя болид, преди да се разбие зловещо на завоя "Жил Вилньов". Случилото се на другия ден логично хвърли в забрава трагедията с Роланд. Той остана в спомените като пилотът, който загина преди Сена. Но истината е, че ако на трагедията с австриеца беше обърнато достатъчно внимание и ако бяха взети необходимите мерки, то сигурно изобщо нямаше да се стигне до драмата с Аертон.

Ратценбергер дебютира във Ф1 в Гран при на Бразилия, но дава едва 27-о време в квалификацията и не се класира за състезанието. След две седмици в Япония на пистата в Аида не само участва в надпреварата, но и завършва 11-и. Следващият старт е за Гран при на Сан Марино на „Имола”. След като пристига в Италия, Роланд се обажда на приятелката си - сомалийската принцеса Кандия, която не е успяла да присъства на първите две състезания, и я пита дали ще успее да дойде на „Имола”. Тя обаче отново няма възможност и се шегува, че може би Бог е против това да го види във Ф1. За жалост шегата на принцесата става пророческа. Тя така и не го вижда повече.


На 30 април е квалификацията на „Имола”. Бащата и майката на Роланд - Руди и Маргит се връщат в Австрия след кратък отпуск в Мексико. Самолетът се приземява в Залцбург около обяд. От летището родителите вземат такси и след половин час се прибират вкъщи. Точно навреме, за да гледат прякото предаване от пистата. Руди включва телевизора и почти веднага вижда катастрофата, при която с огромна скорост един автомобил се врязва в предпазните бариери на завоя Жил Вилньов. В следващата секунда коментаторът обявява, че това е Ратценбергер. В дома на семейството настъпва гробна тишина. Часовникът показва 13.18 часа. Оказава се, че при скорост от 314 км/ч задното крило на болида се е откъсва и колата става неуправляема. В следващия момент тя изхвърча от пистата, удряйки се в стената с над 250 км/ч Разбитият болид се влачи по инерция до следващия завой „Тоса”. Роланд стои с наведена глава в кокпита и не помръдва. Под каската на австриеца започва да се стича кръв.


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК