Дългите почивни дни идват, настъпва кулинарен и алкохолен апокалипсис

Животът

30-04-2014, 14:28

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По празниците имаме склонност да се застояване по-дълго на маса

Идват празници! Почти седмица са почивните дни. Предстоят тежки софри. Ще консумираме повече от обичайното храна и напитки. Всяка допълнителна чаша над определено количество кара пиячите да налитат на мазни нездравословни храни и на повече алкохол, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Гуляите по време на празници допринасят за консумацията на допълнителни 6300 калории. Това означава, че хората, които редовно запиват с компания в съботната вечер, са застрашени от натрупване на близо килограм допълнително тегло всяка седмица. Проучването сред 2042 души разкрива, че "повратната точка" идва след изпиването на по-малко от четири халби бира или три големи чаши вино. С напредването на запоя над 50 процента от хората консумират допълнителни 2829 калории от храна и 1476 калории от алкохол. На следващия "махмурлийски" ден към тях се добавят още 2051 калории от храна. Резултатите от допитването показват още, че след запой хората не са склонни към физическа активност и отменят планирани тренировки. Вместо това прекалилите с питиетата индивиди предпочитат да гледат телевизия, да дремят в леглото или да прекарват времето си в социалните медии. Алкохолът стимулира апетита и отслабва решителността в резултат на което хората приемат повече храна, без дори да го осъзнават. Алкохолът оказва бърз ефект върху мозъка. Важно е хората да са наясно как той влияе върху хранителния прием, защото е много лесно човек да приема повече храна, отколкото възнамерява.