Това са празниците през май

Животът

30-04-2014, 15:46

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Месецът е пълен със специални дни

1 май

Ден на труда На 1-ви май 1886 година американските работници организирали стачка с изисквания за 8-часов работен ден. Стачката и придружаващата демонстрация завърши с ожесточени сблъсъци с полицията.

3 май

Международен ден на свободата на печата През 1993 г. Общото събрание на ООН обяви 3 май като Световен ден на свободата на печата (World Press Freedom Day). Това решение е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция 1991 г. "относно насърчаване на свободата на печата в света" е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество. Генералната конференция предаде на Общото събрание, изразено от държавите членки на ЮНЕСКО, желанието да обяви 3 май като "Световен ден на свободата на печата.".

3 Май

Международен ден на Слънцето Слънцето - най-близката до Земята звезда, всички други са неизмеримо по-далеч от нас. Например, най-близката звезда Проксима от системата Алфа Кентавър е 2500 пъти повече от слънцето.

5 Май

Международен ден за правата на хората с увреждания 5 май международната общност отбелязва Световен ден за правата на хората с увреждания.

6 Май

Гергьовден Гергьовден, или Денят на Свети Георги - един от най-важните и най-красивите празници през пролетта. В народа той е свързан със селското стопанство (Джордж на гръцки означава "земеделец"), с животновъдството и по-общо с пролетта и обновяването на природата. В България Св. Георги се смята за един воин, защитник и покровител на овчарите и добитъка им.

8 Май

Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец Червения кръст и Червения полумесец е създаден в чест на швейцарския хуманист Анри Дюнан, който е роден на този ден през 1828 година. В средата на миналия век по негова инициатива за първи път са започнали да се формират групи от доброволци, които помогали на ранени на бойното поле. През 1863 г. по негова инициатива била свикана конференцията, която даде началото на Движението на Международния Червен кръст и Червения полумесец.

12 Май

Международен ден на медицинските сестри Всяка година на 12 май се чества Световен ден на медицинските сестри (International Nurses Day). С други думи, днес е необходимо да се поздравят и да се отдаде благодарност на представителите на една от най-хуманните професии.

15 Май

Международен ден на семейството Световен ден на семейството (International Family Day) е основан от Общото събрание на ООН през 1993 година. Този празничен ден се стреми да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. Според генералния секретар на ООН, когато се нарушават основните права на едно семейство - единството на цялото човешко семейство, чиито членове са те, е под заплаха.

17 Май

Международен ден на информационното общество На 27-ми март 2006 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, която обявява 17 май като Световен ден на информационното общество (World Information Society Day).

17 Май

Международен ден срещу хомофобията Терминът "хомофобия" (Homophobia: от гръцката homos - едни и същи и phоbos - страх) се е появил сравнително неотдавна - през 1972 година. Преди това явлението, което днес се нарича хомофобия, е било социално приемливо. За да определи ирационален страх от хомосексуалисти, отхвърляне и презрение към сексуалните малцинства, терминът "хомофобия" използвал за първи път психиатър Джордж Уайнбърг (George Weinberg).

18 Май

Международен ден на музеите Всяка година на 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. И, разбира се, тези от нас, които очакват с нетърпение посещението на музея на града или да се срещнат с редки експонати от Ермитажа или Лувъра, също са причастни към празника на днешния ден.

20 Май

Международен ден на метрологията Световния ден на метрологията (World Metrology Day) се празнува всяка година на 20 май. Денят е избран в чест на подписването на 20 май, 1875 година в Париж на международна дипломатическа конференция, известната "Конвенцията за метъра" (Metre Convention), на основата на която бе създадена междуправителствена Международна организация за мерки и теглилки.

21 Май

Международен ден на културното многообразие за диалог и развитие На 21-ви май, 2003 година за първи път се е чествал Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).

22 Май

Международен ден на биологичното разнообразие Всяка година на 22 май отбелязваме Световен ден на биологичното разнообразие (International Day for Biological Diversity).

24 Май

Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост Всяка година на 24 май във всички славянски страни тържествено прославяват създателите на славянската азбука Кирил и Методий - словенски учители. Както е известно, братята Св. Св. Кирил и Методий произхождат от благородно и благочестиво семейство и живеели в гръцкият град Солун.

24 Май

Европейски ден на парковете Европейски ден на парковете (The European Day of Parks) е основан от Федерацията ЕВРОПАРК (EUROPARК Federation) - европейска организация, която обединява защитените природни територии, на тридесет и шест европейски страни. Честван за първи път през 1999 г. този ден се отбелязва ежегодно на 24 май в цяла Европа.

29 Май

Международен ден на мироопазващите сили на ООН През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва факта, какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.

31 Май

Международен ден без тютюнопушене Световната здравна организация през 1988 г. обяви 31 Май като Световен ден без тютюнопушене (World No Tobacco Day). За световната общност е била зададена една задача - да гарантира, че в XXI век, проблемът за тютюнопушене ще изчезне. Вече сме XXI век, но проблемът продължава. Борбата с никотина продължава.

31 Май

Международен ден на блондинките Най-ярката, най-видимата и най-русокосата част от човечеството най-накрая намери своя дългоочакван и заслужен празник. Може би, защото правата на дамите-блондинки, както те гневно твърдят, са несправедливо стъпкани буквално по целия свят, светлата дата 31 май е обявен за Световен ден на блондинките.

Източник praznici.eu