За празниците чужденците си носят у нас... дрога. На килограм

При две специализирани операции са открити големи количества внесен опиум и хероин

При две предпразнични акции бяха заловени маса наркотици, внесени в страната от чуждестранни граждани. Това информират от МВР.

На ГКПП "Капитан Андреево" беше открит 18,730 килограма опиум.

Товарният камион, шофиран от 44-годишен турски гражданин, бил селектиран за щателна от гранични полицаи и митнически служители при влизане в България през граничния пункт. Тирът е пътувал за страна от Европейския съюз.

Той бил насочен за проверка с рентген, при която били отбелязани нехарактерни уплътнения в два от пожарогасителите в тира. Последвал оглед, при който е установена интервенция на пожарогасителите. След демонтирането и отстраняване на дъната им, проверяващите намерили скритото вътре тъмнокафяво смолисто вещество с общо тегло 18,730 кг. При направения полеви наркотест веществото е реагирало положително на опиум.

Камионът и шофьорът са задържани. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Свиленград.

Междувременно стана ясно, че при специализирана операция, реализирана вчера, са открили 47 полиетиленови плика с хероин в Хасково.

Той е намерен във фирмен сервиз; в лек автомобил "Тойота Ярис" с британска регистрация, оставен за ремонт. При продължилата проверка за автентичност на номерата на двигателя и на рамата, зад преградна стена, деляща двигателния отсек и купето на колата, криминалистите, с помощта на следово куче, открили 47 полиетиленови пакета със светлокафяво прахообразно вещество. Тестване с полеви наркотест е потвърдило, че се касае за хероин.

Задържан е 29-годишен мъж с великобритански паспорт, оставил колата за ремонт. 

Според разследващите, дрогата не е била предназначена за България, уточни главният секретар на МВР. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. Материалите са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково.