И ветераните празнуват на 6 май

Текат последни приготовления армейския парад в София

В столицата текат последните приготовления преди парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май, предаде Нова ТВ.

Тази година професионалният празник на армейците ни ще бъде отбелязан пищно. "Витлови самолети, реактивни самолети, хеликоптери в такъв мащаб лично аз не си спомнян след 2004 година!", разказва контраадмирал Георги Мотев.

В парада ще се включат 700 военни, строени в 8 блока, които през последните няколко дни са се отдали на стриктни репетиции за него. От тази година се завръща и един стар обичай - президентът Росен Плевнелиев ще участва в събитието и ще поздрави ветераните от Българската армия.

Родните военни се вълнуват за предстоящото честване. Сред тях този път ще се включат и военните полицаи от едноименната служба.

На 6 май много хора забравят, че страната ни отбелязва не само Гергьовден и професионалния празник на животновъдите, но и този на военнослужащите. Тази традиция датира още от 1931 г., когато е честван първият Ден на Българската армия.

През 1953 г., по комунистическо време, когато начело на държавата е Васил Коларов, традицията е прекъсната. Възстановена е чак 40 години по-късно - през 1993 г., откогато отново поздравяваме своите храбри армейци на 6 май.