Какво празнуваме на 1 май

Животът

01-05-2014, 08:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отбелязваме обществените и икономически постижения на работническото движение

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва всяка година на 1 май. Той е и един от официалните празници в България.

На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Историята

Началото на празника се свързва с работническите протести за зачитане на елементарните социални права. То се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

В България

Денят на труда е един от официалните празници в Република България.

Източник hera.bg