Разграбиха агнешкото на промоция в нета

Животът

01-05-2014, 08:38

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Край големите градове останаха само ярета

Изчерпани са всички оферти за агнешки гозби, които се предлагат на промоция в нета, почти същото е положението и при предложенията за майските празници, в които освен нощувки домакините предлагаха и обеди с агнешко за Гергьовден. Народът изкупи по-голямата част от тънките предложения за порции на половин цена още по великденските празници, а в трите работни дни се свършиха и последните ваучери. Остава засега възможност да се поръча печено агне в заведения, които се наемат да приготвят всичко сами, като в офертите им влиза не само месото, но и дроб сармата. При тях цената тръгва от 300 лева за цяло животно. Сайт, специализиран в доставката на печени агнета и прасенца, все още приема заявки за доставка на 6 май, сочи проверка на "Монитор".

 250 лева струва да се изпече агне 10-12 кг, ако се избере вариантът без плънка. С пълнеж пък цената е три стотачки. Теглото се отчита преди гозбата да влезе във фурната, затова готовата манджа е с 1,5 кг по-малко предупреждават готвачите при вземане на поръчката. Месото е българско, но поради големия интерес може да се наложи използването на вносно, казаха още от фирмата. Хората, които правят поръчки, не само избягват шетането из къщи, но и се презапасяват, че така никой не е щипнал от гозбите им. В заведение порция с агнешко от 350 г върви 17-20 лева. Тричленно семейство ще брои минимум 50 лева за три чинии от празничното ястие, но трябва да се има предвид, че само една трета от общото тегло се пада на месото, другото са дроб сарма и зелени салати. Почти всички големи магазини предлагат сурово агнешко на промоция, цената е между 11 и 15 лева в зависимост от вида на мръвките. При избора на месо трябва да се обърне внимание на цвета му. Той трябва да е бледорозов, когато е от съвсем млади животни, и по-тъмночервен от по-старите. Сланинката пък трябва да е с характерен кремав цвят. Когато месото не се готви веднага след закупуването, трябва да се увие с алуминиево фолио и да се съхранява в най-студената част на хладилника за не повече от 3 дни. Покрай Великден производителите край големите градове успяха да продадат стоката си и вече при тях няма агнета, каза доц. Дойчо Донев, преподавател по овцевъдство в Аграрния университет в Пловдив. Проблем при реализацията имат хората, които са в планинските и полупланинските райони, уточни той. Предимно ярета се предлагат в последните дни на хайван пазарите край големите градове, установи „Монитор”. В оборите пък има отдавна капарирани животни, които купувачите ще вземат в последния момент. Цената им е като на агнешкото – между 5 и 6 лева за кило.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен