Долче и Габана влизат в затвора!

Италиански дизайнери бяха осъдени на 18 месеца зад решетките заради данъчни измами

Италианските стилисти Доменико Долче и Стефано Габана, които са съдени за данъчни измами в размер на около 200 милиона евро, бяха осъдени от Апелативния съд в Милано на 18 месеца затвор, съобщават италианските медии.

55-годишният Доменико Долче и 51-годишният Стефано Габана бяха признати за виновни за ощетяване на италианската държава и за неточности в данъчните им декларации. На първа инстанция през юни 2013 г. двамата дизайнери от луксозната марка за дрехи и аксесоари Долче и Габана бяха осъдени на година и осем месеца затвор за данъчни измами, възлизащи на близо един милиард евро.
Присъдата беше намалена на втора инстанция, тъй като част от приписваните им преди това престъпления отпаднаха, съобщават италианските медии. Още четирима души също бяха осъдени на различен срок затвор.
"Нямам думи, напълно съм изумен. Несъмнено ще внесем иск пред Касационния съд", заяви адвокатът на двамата дизайнери Масимо Диноиа, цитиран от Бгнес.
През ноември 2011 г. италианският Касационен съд отмени оправдателната присъда на двамата стилисти, произнесена през април 2011 г. от съда в Милано.
През 2010 г. икономическият ежедневник "Соле 24 Оре" разкри, че двамата италианци са обект на разследване за укриване на данъци на стойност 840 милиона евро заедно с още четирима души. Според магистратите двамата дизайнери създали през 2004 и 2005 г. компания параван в Люксембург, поверявайки й контрола на марките на модната къща, за да избегнат италианските данъчни власти. В действителност компанията била управлявана от Италия.