Убиецът Шатката и разбойник от Гватемала избягаха от софийския затвор

Новините

02-05-2014, 08:18

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От полицията официално обявиха вчера двамата за издирване

Двама опасни бандити избягаха от софийския затвор в сряда посред бял ден. 46-годишният Николай Кръстев Николов-Шатката, осъден на 20 г. затвор за убийството на наркодилър, и гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез, на 48 г., подсъдим за грабеж в прохода Хаинбоаз, изчезнали вероятно между 18 и 20 ч. Отсъствието им обаче било забелязано по време на вечерната проверка около 20,30 ч. 
От полицията официално обявиха вчера двамата за издирване. Техни снимки бяха изпратени до всички ГКПП-та.

Николай Шатката е среден на ръст, с кестенява коса и пъстри очи. Мартинез е висок, с бяла къса коса и сини очи, гласи официалното съобщение на МВР. От полицията умоляват всички, които имат информация за бандитите, да се обадят на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

Шатката, който е родом от Брезник, е зад решетките от почти 6 г. Той излежава присъда за разстрела на пернишкия пласьор Николай Христов-Хайо. За последно нашумя през август м.г., след като стана основен свидетел срещу групата за мокри поръчки на Бай Васо, известна като Килърите 3.

Гватемалецът Хосе Луис е у нас от повече от 3 г., като през по-голяма част от времето си е в затвора заради грабежа на 65 000 лв. 
Това е втори случай на класическо бягство от затвора за последните две десетилетия, коментираха надзиратели. Преди години македонец прескочи оградата на варненския затвор.

Още от сряда вечерта са започнали разпитите на надзирателите, които са били на смяна. По случая е образувана вътрешна проверка, която трябва да изясни дали няма замесен служител на затвора. Вчера сутринта бе направен и повторен оглед на килиите на Шатката и Хосе и на предполагаемото място, откъдето се избягали. 
Килията на Шатката била близо до стаята на надзирателите.

 Предполага се, че двамата са изчезнали около 18 ч. Не е изключено обаче това да е станало и в ранния следобед.  Шатката бил парнаджия в затвора и вероятно така е опознал подземните тунели. Хосе, който все още не е осъден, помагал на Шатката в поддръжката на парното, тъй като имал такова право.

Помещението, в което работели, се намирало до изхода близо до ул. “Майор Векилски”, който се ползвал от служителите. Една от версиите е, че двамата са се измъкнали навън именно от помещението, в което се намира парната инсталация, като използвали тунелите под него. То се водело почти като външен обект. 
Полицаи дори привикали пандизчии, бивши парнаджии в затвора, за да разберат как точно са се измъкнали Шатката и Хосе.

Аверите на Шатката - Станислав Ангелов-Сиси и Асен Китанов-Психото също са били разпитани.

Преди повече от година Николов бе осъден от Върховния съд на 20 г. затвор за убийството на Хайо. Той обаче е зад решетките близо 6 г., защото преди това лежи за грабежи и палеж.

Заедно с него 18 г. затвор за разстрела на Хайо получи и серийният убиец от Перник Станислав Методиев-Сиси.

Показната екзекуция на наркодилъра бе извършена пред хотел “Струма” в Перник на 19 февруари 2008 г. Според разследването Сиси поръчал убийството, а Шатката натиснал спусъка.

През август м.г. неочаквано двамата проговориха в затвора за бандата на Бай Васо, баща на пернишкия бандит Васил Арарски-Райко Кръвта. 
Според една от версиите Шатката започнал да “пее”, защото му дошло до гуша от тормоз на пандизчии в Бобов дол, където бил до лятото, и много искал да го преместят в софийския затвор, където са аверите му Сиси и Психото. 
Всъщност това не е първото пропяване на Шатката. До голяма степен убийството на Хайо е разкрито благодарение на неговите признания.

“Отначало не се съгласих, но после почнаха да ме натискат да върна парите за операцията на жена ми”, обясни пред съда Шатката. Дали му 10 000 лева, защото била болна от рак. Млад дилър от групата му бил определен за шофьор срещу награда от десет бона.

“Хайо полегна настрани. Дори не разбрах къде съм го улучил”, признава стрелецът.

Не по-малко любопитна е и биографията на гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинез. Той все още чака окончателна присъда по делото за дръзкия въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз през август 2011 г., при който бе прострелян шефът на “Булсатком” в Търново Атанас Атанасов.

В процеса подсъдими са още трима. Делото бе спряно миналия октомври заради заболяване на един от съдиите. 

На 3 август 2011 г. Ивайло Василев-Горния и гватемалецът устроиха засада с крадена кола и стреляха по опела на 45-годишния Атанасов. Търновецът бе тежко ранен и оцеля по чудо.

Нападателите му взеха 65 656 лв., след което се укриха. 50 656 лв. били собственост на “Булсатком”, а 15 000 лв. - лични пари на бизнесмена.

Горния и Хосе се познавали от Португалия и Испания. През 1997 г. Ивайло бил пратен в затвора за 3,5 г. за грабеж. През 2010 г. се прибрал у нас, след като “забравил” да се върне от отпуск в затвора Тейксейро. Месец преди грабежа в жилището на Горния се настанил 45-годишният му приятел Хосе. Гватемалецът, също закоравял престъпник, бил закъсал и Ивайло го поканил да дойде в България.