Православната църква чества Борисовден

Общество

02-05-2014, 09:51

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Църквата прославя Св. Цар Борис - Михаил Покръстител на българския народ

Тази година се навършват 1150 години от приемането на християнството по нашите земи.
Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.
Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.
След смъртта на светите Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност, допълва БГНЕС. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.
Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".
На 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.
Своя катедрален празник днес отбелязва храм "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" в Сливен. След празничната литургия, ще има водосвет.