Неподвижна старица бедства! Роднини я зарязали, разчита на съседи

Животът

02-05-2014, 13:08

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Баба Бояна оцелява благодарение на добри хора, има нужда от помощ

Самотна бедстваща старица има нужда от помощ и човешка съпричастност. 85-годишната жена е напълно неподвижна и разчита изцяло на добрата воля на съседите си, за да оцелява, съобщи bTV.

Баба Бояна е абсолютно безпомощна. Никой от роднините й не се интересува от нея. За потърпевшата се грижи нейна съседка, която също е инвалид. „Аз тази сутрин съм й сменяла памперсите в 6.30 часа. Нахранила съм я, понеже е гладна. Дала съм й лекарствата”, обяснява Мария Шопова.

Преди 15 години баба Бояна остава сама с тримесечния си внук. Дъщеря й изоставя детето и бяга в чужбина. Момчето израства, но често бяга от училище. Затова наскоро социалните работници го изпращат в дом. Три дни по-късно 85-годишната жена прекарва поредния си инсулт.

В помощ на съседите са асистенти от програмата „Помощ в дома". Те обслужват баба Бояна по няколко часа дневно. Това обаче е крайно недостатъчно.

„След като се даде публичност чрез медиите, да се намерят финансови средства, защото тя в момента се нуждае от рехабилитация”, допълва Шопова.

От отдел „Социално подпомагане” обмислят да отпуснат еднократна помощ в максимален размер от 325 лева на бедстващата жена.

Според съседите баба Бояна засега не желае да постъпва в социална институция, за да не губи връзка с внука си. Но и при изявено от нея желание, ще трябва да почака поне половин година, тъй като старческите домове около Пловдив са препълнени.