Бургас младее със средна възраст около 40 и повече деца

Две населени места в областта са без население

Сравнително младо е населението на Бургас, според официалните статистически данни за 2013 г. Към края на година отчетът сочи, че 15-годишните са 62 627, или 15.1% от общия брой на населението в областта. Това пък според експертите от Статистиката означава, че сме 1.4% над средния за страната относителен дял.

Друго доказателство за младеещия Бургас, е че в края на 2013-а, коефициент на възрастова зависимост е 47.8% при 50.0% за страната, или на всяко лице в зависимите възрасти се падат приблизително две лица в активна възраст.

Друг интересен факт, е че сред населението преобладават 40-годишните хора, както и това, че жените и мъжете са почти изравнени. Това е една добра тенденция, предвид че по официални данни, жените са с 0,3 на сто повече от мъжете, но важна подробност е че преобладаващото женско населене е наличието в преброяването на жени над 70-годишна възраст. В този смисъл дамската половина в областта, както е характерно и за цялата страна, живее с около 6 години повече от мъжката. При хората в активна възраст съотношението мъже - жени е напълно изравнено.

 

Към края на 2013 г. населените места в област Бургас са 252, от които 20 градове и 232 села, разпределени в 13 общини. Малко над половината от населението на областта живее в областния център, а в най-малката - община Малко Търново, живеят само 0.9% от населението на областта. Към края на годината в област Бургас има 2 населени места без население.